Datum

18.05.21

Categorie

News

Delen

Cosmetica met plastic glitter uit de schappen bij de Bijenkorf

16 juni 2020 – Onder de noemer ‘Schitter met goede glitter’ zet de Bijenkorf een volgende stap op weg naar een groene toekomst. Met ingang van 1 januari 2021 worden er geen cosmeticaproducten meer verkocht die plastic glitters bevatten. Hiermee wil de Bijenkorf meer bewustzijn creëren bij klanten, leveranciers en collega-retailers.

DE STRIJD TEGEN MICROPLASTICS

In veel cosmetica zitten glitters verwerkt die bestaan uit microplastics. Deze bevatten de kunststof polyethyleentereftalaat (PET of PLA). Microplastics zijn vaak zo klein dat ze niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Deze kleine deeltjes komen na het wassen via de afvoer in de oceanen terecht en kunnen daar niet afgebroken worden. Vervolgens belanden ze via vissen en zeedieren in onze voedselketen. Deze plastics staan weliswaar op de verpakking vermeld als ingrediënt, maar alleen onder hun chemische naam, bijvoorbeeld tetrafluorethyleen of methylmethacrylaat, en zijn dus voor de meeste mensen onherkenbaar.

Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse milieuorganisatie Plastic Soup Foundation onder 3500 respondenten blijkt dat 53% ervan op de hoogte is dat veel van hun verzorgingsproducten en cosmetica microplastics bevatten. Op Europees niveau wordt al gewerkt aan een algeheel verbod op plastic in verzorgingsproducten. Vooruitlopend op een officieel verbod kondigt de Bijenkorf aan vanaf 1 januari alleen nog cosmetica te verkopen met in water afbreekbare glitters.

Justin Pariag, Sustainable Business Manager: “We zijn ons ervan bewust dat het gebruik van microplastics in de cosmetica-industrie een veel groter probleem is dan alleen glitter, maar met deze eerste stap willen we het bewustzijn van de omvang van het probleem vergroten.​ Door alle microplastic glitterproducten uit ons cosmetica-aanbod te verwijderen, hopen we onze klanten, leveranciers en collega-retailers te inspireren om verantwoordelijk te handelen, alternatieven te zoeken en positieve veranderingen door te voeren.”

Meer nieuws