Datum

26.08.21

Categorie

News

Delen

Het warenhuis van de toekomst volgens Nederlanders

Hoe ziet het warenhuis van de toekomst er volgens Nederlanders uit? Een meerderheid van de Nederlandse consumenten vindt dat warenhuizen actief bezig moeten zijn met duurzaamheid en (ten opzichte van kleinere winkels) op dat gebied een voorbeeldfunctie moeten vervullen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van de Bijenkorf in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard naar de toekomst van het warenhuis.

Wat is de rol van een warenhuis in de maatschappij?
Uit het onderzoek blijkt welke rol warenhuizen spelen in de ogen van de Nederlandse consument. De overgrote meerderheid van Nederlandse consumenten ziet een meerwaarde in fysieke warenhuizen: slechts 7 procent van de ondervraagden vindt dat die zouden moeten sluiten en alleen online verder moeten gaan (76 procent is het hier (helemaal) niet mee eens). Consumenten lijken een fysieke winkelbeleving te waarderen.

Ruim 60 procent van de ondervraagden verwacht geïnspireerd te worden door producten en diensten. Voor ruim een derde van de consumenten gaat het daarbij om inspiratie op het gebied van duurzaamheid. Met de campagne De Toekomst is Groen speelt de Bijenkorf hierop in: een belangrijke missie van het Nederlandse warenhuis is mensen te inspireren tot een duurzamere levensstijl. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat warenhuizen op dit gebied een voorbeeld moeten zijn voor kleinere winkels (37 procent is het hier mee eens, 15,3 procent is het hier zelfs helemaal mee eens) en dat warenhuizen actief bezig moeten zijn met duurzaamheid (dit geldt voor 68,9 procent van ondervraagden). Een grote meerderheid (62,4 procent) is ervan overtuigd dat duurzaamheidsinitiatieven van warenhuizen een positieve impact kunnen hebben op de toekomst van de maatschappij en het klimaat.

Wat biedt het warenhuis van de toekomst zijn klanten?
De associatie met duurzaamheidsinitiatieven van warenhuizen bestaat voor 78,8 procent van de respondenten uit het gebruiken van minder verpakkingsmaterialen, voor ruim de helft van de respondenten uit duurzame bezorging van bestellingen en 46,6 procent noemt samenwerkingen met duurzame partners. De Bijenkorf kan met het oog op deze resultaten melden dat het naast samenwerkingen met partners als Staatsbosbeheer, NLCares en Too Good to Go op weg is naar een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering.

Nieuwe groene diensten
De behoefte die consumenten op het gebied van verduurzaming van warenhuizen hebben slaat niet alleen op het aanbod van producten en duurzamere processen. Consumenten zien ook graag dat warenhuizen diensten aanbieden die traditioneel niet zo vanzelfsprekend zijn. Warenhuizen als de Bijenkorf moeten in de toekomst meer beleving bieden, en nog meer als een bron van inspiratie en advies gaan fungeren.

Nederlandse consumenten staan open voor innoverende diensten binnen een warenhuis. Bijna de helft van de respondenten (47,4 procent) zou tweedehands kleding willen kopen wanneer dit aangeboden wordt en 65,7% zou zeker/waarschijnlijk gebruik maken van een inzamelpunt voor kleding. Ook zou een meerderheid gebruikmaken van naaiateliers in warenhuizen of van advies voor wooninrichting. Volgens de Bijenkorf zijn er tal van veelbelovende groene diensten rond kleding en accessoires die de impact op het milieu behoorlijk verminderen – zoals (ver)huren, abonneren, vintage, vermaken, herstellen, doneren, delen, ruilen, kortom: alles wat de levensduur van spullen verlengt.

Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 1.200 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en regio. De resultaten zijn voor de Bijenkorf waardevol omdat ze een inkijk bieden in de verwachtingen die  Nederlandse consumenten hebben van de rol die retailbedrijven in de maatschappij spelen.

Meer nieuws