A beautiful mess

Share
A beautiful mess

Met A Beautiful Mess wil Naz Kawan (27) de mode-industrie verduurzamen en tegelijkertijd de talenten van vluchtelingen benutten. In het atelier in Amsterdam krijgen kleermakers met een vluchtelingenachtergrond een traineeprogramma en maken ze producten voor onder andere Tommy Hilfiger, Google en Daniëlle Cathari.

“Ik merkte dat er veel vraag was naar een meer circulaire omgang met mode en ben op onderzoek uitgegaan. Repair, reuse en redesign zijn belangrijke termen geworden in de mode-industrie. Tussen de vluchtelingen die de laatste paar jaar in Nederland zijn gekomen, zitten veel mensen met kennis van het kleermakersvak en twintig tot dertig jaar ervaring. Dat talent wilde ik benutten en samen met de Refugee Company hebben we het atelier Makerspace opgericht, waar mensen een nieuwe start kunnen maken. Tot nu toe hebben we al vijf vakmensen aan een baan kunnen helpen.”

“We produceren mode uit restpartijen of gerecyclede materialen. Het lijkt me mooi als we ooit uit alleen textieloverschot nieuwe producten creëren. Ons doel is zo duurzaam mogelijk produceren. Omdat ons atelier in Nederland is gevestigd, kunnen bedrijven makkelijk onderdeel zijn van het productieproces en gebruikmaken van de kennis die onze kleermakers hebben. Het is eerder een co-creatie dan een opdracht. En doordat wij lokaal produceren hoeven er geen mensen op en neer te vliegen naar het buitenland, waardoor we ook op die manier bijdragen aan verduurzaming.”

“Mijn missie is de textielindustrie weer naar Nederland halen, waar mensen een eerlijk salaris verdienen en we op een duurzamere manier kunnen produceren. Dat is een ingewikkeld proces. Vijftig jaar geleden waren er nog honderden ateliers in Amsterdam, nu zijn bijna alle productieprocessen naar goedkopere buitenlanden verplaatst. Het traineeprogramma van A Beautiful Mess helpt mensen weer hun rug te rechten. We creëren een veilige omgeving, waar mensen onderdeel worden van de maatschappij. Het gaat bij A Beautiful Mess om veel meer dan mode maken. Het gaat over gelijkwaardigheid.”

Credits

Date

27.04.21

More articles