De chocolade episode

Delen
De chocolade episode

Geen enkele lekkernij is wereldwijd zo geliefd als chocolade. Chocolade is niet alleen heel lekker, er zitten ook antioxidanten in die het lichaam beschermen en het risico op bepaalde aandoeningen verlagen. En er zit een stofje in waardoor de hersenen endorfine aanmaken, en dat zorgt weer voor een blij en gelukkig gevoel. 

Maar de weg van cacaoboon naar chocoladereep is lang, niet altijd doorzichtig en vol met hobbels. Problemen als ontbossing, armoede en uitbuiting komen nog veel voor. Gelukkig hebben veel cacaoproducten inmiddels een UTZ, Rainforest Alliance, Fairtrade of ander keurmerk dat garandeert dat de chocolade op verantwoorde manier is geproduceerd. Chocolademakers uit Nederland, België en daarbuiten zijn daarnaast volop met elkaar in gesprek over verdergaande verandering en verbetering van de chocolade-industrie Traceerbaarheid van cacaobonen tot aan de plantage en verbeteringsprojecten voor cacaoboeren en biodiversiteit staan daarbij centraal. 

Duurzamere chocolade

De Bijenkorf Patisserie
Al vanaf 1914 had iedere Bijenkorf winkel een eigen patisserie, waar op ambachtelijke wijze taarten, klein gebak, desserts en chocolade werden gemaakt. In 2003 werd de huidige centrale bakkerij geopend, met een speciaal chocolade-atelier. Hier worden nog steeds op ambachtelijke manier bonbons, pralines, chocoladeletters en meer gemaakt met cacao die uitsluitend afkomstig is van Cacao-Trace plantages. Cacao-Trace richt zich op het verbeteren van landbouwpraktijken, het verhogen van de kwaliteit van de cacaoproductie en een eerlijke prijs voor cacaoboeren. Ook in de verdere keten van bakkerij naar winkel doen we er alles aan om mens-, dier- en milieuvriendelijk te opereren. Zo werken in onze patisserie al meer dan 10 jaar mensen met een sociale handicap of beperking. 

Tony’s Chocolonely
Het Nederlandse merk Tony’s Chocolonely is speciaal opgericht om een einde te maken aan de grote ongelijkheid binnen de cacaoketen, die de vicieuze cirkel van moderne slavernij, illegale kinderarbeid en extreme armoede in de hand werkt. En natuurlijk ook om onweerstaanbaar lekkere chocolade te maken. Hun strategie om de chocolade-industrie helemaal op z’n kop te zetten bestaat uit drie onderdelen: mensen bewust maken van het probleem, het goede voorbeeld geven en anderen motiveren om ook mee te doen.    

Neuhaus
De Belgische chocolatier Neuhaus maakt al sinds 1857 op ambachtelijke manier heerlijke chocoladepralines, -bonbons, -koekjes en -repen. En ze schreeuwen het wel niet van de daken, maar Neuhaus is een van de voorlopers op het gebied van goede chocolade. De cacaobonen daarvoor kopen ze namelijk rechtstreeks bij hun eigen plantage. De cacaoboeren zijn daardoor verzekerd van een duurzaam inkomen, een eerlijk loon en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden zonder kinderarbeid. En Neuhaus van een superieure kwaliteit chocolade dankzij de kennis van de lokale cacaoboeren. Met UTZ-keurmerk en uitsluitend natuurlijke ingrediënten. 

Chocolates from heaven
Eigenlijk wilde de Belgische Koen Klingele in de ontwikkelingssamenwerking, maar tijdens zijn studie kwam hij terecht in de wereld van chocolade. Zijn merk Chocolates from Heaven staat in de eerste plaats voor genieten, maar dan zonder schuldgevoel. Daarom is alle chocolade van dit merk 100% biologisch en Fairtrade gecertificeerd. Geen geraffineerde suikers, soja en genetisch gemodificeerde grondstoffen, geen kindslavernij, wel een eerlijk inkomen voor de boeren. Een deel van de omzet gaat bovendien naar de aanplant van nieuwe bomen op cacaoplantages in Papua-Nieuw-Guinea en Peru. Inmiddels zijn er zo al meer dan 3.500 bomen geplant. Goed voor het klimaat, de biodiversiteit en de aarde.

Credits

Datum

28.04.21

Meer campagnes