De glitter episode

Delen

Langzaam maar zeker groeit het besef dat wat er in cosmetica zit niet alleen goed voor onze huid moet zijn, maar ook voor onze aarde. Veel cosmeticaproducten bevatten nog steeds microplastics die een gevaar vormen voor mens, dier en milieu. Deze piepkleine stukjes plastic (< 5 mm) komen namelijk door het doucheputje in de oceaan terecht en vervolgens via vissen en andere dieren in onze hele voedselketen, en dus uiteindelijk op ons bord.

Schitter met goede glitter
Waarschijnlijk komt er ooit wel een officieel verbod op microplastics, maar ondertussen wordt het probleem alleen maar groter. Daarom verkoopt de Bijenkorf vanaf 1 januari 2021 geen make-up met schadelijke glitters meer. Want ook de meeste glitters in oogschaduw, lipstick, poeder en nagellak bestaan uit microplastics of – nog kleinere – nanoplastics, zoals polyethyleentereftalaat (PET) of polylactide (PLA). 

Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven die net zo mooi schitteren en die wél in water afbreekbaar zijn, zoals: 

Wil je ook bewust kiezen voor goede glitter, download dan de app Beat the Microbead. Deze app is ontwikkeld door The Plastic Soup Foundation en kan cosmeticaproducten scannen op onzichtbare plastics. 

Duurzame cosmetica
Om de beautyindustrie te veranderen moeten we zelf ook veranderen. Kies daarom vaker voor een duurzamere optie, bijvoorbeeld dierproefvrije cosmetica. In de EU zijn dierproeven al lang verboden, maar daarbuiten niet. Alleen cosmetica die binnen de EU geproduceerd en verkocht wordt en producten met het Leaping Bunny of Cruelty-Free certificaat zijn gegarandeerd dierproefvrij. En kies je voor producten met het EcoCert of NaTrue keurmerk, dan weet je zeker dat je kiest voor natuurlijke cosmetica met biologische ingrediënten.

Credits

Datum

28.04.21

Meer campagnes