De voedsel episode

Delen
De voedsel episode

Eten is lekker, eten is gezellig en zonder eten kunnen we niet leven. Maar ons eten is ook verantwoordelijk voor maar liefst 30% van onze klimaatbelasting. Dat komt door energie-, grond- en watergebruik, de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, en milieuproblemen als het mestoverschot.  

Vooral vlees, kaas en zuivel en bewerkte producten zoals snoep en snacks zijn erg belastend voor het milieu. 

Als we zo doorgaan zijn we snel uitgegeten. Gelukkig kunnen we zelf iets doen: bewuster kiezen voor duurzamer voedsel. Dat betekent kritisch kijken naar wat er op ons bord ligt en waar het vandaan komt en zo min mogelijk verspillen of weggooien.  

Wat ligt er op je bord?
We weten allemaal dat vlees, en vooral rood vlees, een grote milieu-impact heeft. Bij het produceren van een kilo runderlappen wordt 34 kilo CO2  uitgestoten. Voor kip is dat al iets minder, namelijk 6,8 kilo. Het goede nieuws: met twee dagen per week geen vlees of vis eten bespaar je dus al gauw 130 kilo CO per persoon per jaar. Bij de Bijenkorf is het al een aantal jaren elke maandag meatless monday. Op die dag serveren we geen vlees in onze restaurants.
Als je ook nog mindert met kaas en zuivel, dan is de winst nog veel groter. Er zijn heel veel lekkere alternatieven, die bovendien vaak ook heel gezond zijn.  

Kies voor lokale producten.
Nederland is na de VS de grootste landbouwexporteur ter wereld. Maar aan de andere kant wordt ongeveer driekwart van ons eigen voedsel weer geïmporteerd. Het gaat om o.a. fruit, groente, cacao, wijn en granen, die allemaal geproduceerd, vervoerd, verpakt en bewaard moeten worden. En dat heeft impact op ons milieu.
Lokaal geproduceerd voedsel veroorzaakt minder uitstoot en er is minder transport en opslag voor nodig. Maar dat geldt natuurlijk niet als je in de winter Hollandse aardbeien wilt eten. 
Zo zijn er nog meer groenten en fruitsoorten waarvan de milieu-impact wisselt per seizoen, herkomst, teeltmethode, enzovoort. Moeilijk om in te schatten wat de beste keuze is. Probeer dus zo veel mogelijk lokaal geproduceerde groente en fruit van het seizoen te nemen. Bij producten die van verder weg komen kan je letten op keurmerken zoals UTZ voor chocolade en MSC voor vis.  

Weggooien is zonde
Van al dat lekkere en ‘dure’ eten in Nederland belandt 20% helemaal niet in onze maag. Het gaat ergens in de keten van boer naar bord verloren, bijvoorbeeld omdat het niet mooi genoeg is, of we gooien het zelf weg, bijvoorbeeld omdat het te veel was of omdat het bedorven is. Elk jaar verdwijnt zo 34 kg voedsel per persoon in de groene kliko. Fors minder dan tien jaar geleden, dat wel. Maar als we eten beter bewaren en beter afwegen valt er nog veel te winnen, ook voor je portemonnee. Restjes kan je vaak prima verwerken, bewaren, inmaken of invriezen voor kliekjesdag.   

(De cijfers in deze tekst zijn afkomstig van MilieuCentraal, RIVM en het Voedingscentrum.) 

Credits

Datum

11.05.21

Meer campagnes