Duurzamer opereren

Delen

Wij willen de wereld veranderen zonder in te leveren op creativiteit, kwaliteit en schoonheid. Samen met partners die het ook beter, mooier en duurzamer willen, bouwen we met respect voor het milieu aan een duurzame toekomst van onze winkels, kantoren en ons distributiecentrum. Centrale doelstellingen hierbij zijn de reductie van CO2-uitstoot en het gebruik van duurzamere materialen.

Meer circulariteit

Duurzamer opereren

Els Lieshout, manager visual, is verantwoordelijk voor de etalages, decoratie en presentatie in de winkels, kortom de winkelbeleving, van de Bijenkorf.

“Bij het ontwerpen van nieuwe etalages werken we altijd vanuit een concept. Van daaruit verzinnen we in een brainstormsessie inspirerende en verrassende ideeën, waarvan een aantal wordt uitgewerkt. Daarvan worden de beste gerealiseerd. Vanaf de uitwerkingsfase is duurzaamheid een belangrijke factor.”

“Binnen mijn vakgebied hebben we het afgelopen jaar heel veel bereikt op het gebied van duurzaamheid. Veel onderdelen van de etalages zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal of van een grondstof die minder beschadigend is voor het milieu. Ook gebruiken we veel dingen opnieuw, daar denken we in de ontwerpfase al over na. We gooien in principe niks meer weg, tenzij het écht onbruikbaar is geworden, en als we iets weggooien wordt het uit elkaar gehaald zodat de losse elementen eventueel nog gerecycled kunnen worden. Spullen of materialen die we zelf niet meer kunnen gebruiken krijgen een andere bestemming. Zo streven we naar 100% circulariteit. Dat is nu nog een stip op horizon, maar boven de 90% moet uiteindelijk lukken, helemaal als we goed samenwerken met onze partners.”

“Met de campagne De Toekomst is Groen die we in de etalages laten zien, willen we onze klanten meer vertellen over de groene initiatieven van de Bijenkorf. Met het Groene Bij logo dat je overal in onze winkels tegenkomt, maken we het voor onze klanten makkelijker om duurzamere keuzes te maken en laten we zien dat duurzaam prima samengaat met stijl en kwaliteit.”

“Ik ben ooit erg geïnspireerd geraakt door de uitspraak ‘de aarde erf je niet, die leen je van je kinderen’ en het boek De goede voorouder. Vanuit die gedachte probeer ik elke dag mijn werk te doen en mijn leven te leiden. Er is nog een flinke weg te gaan, maar het moment om te veranderen is nu!”

Verminderen CO2-emissies

Gerard van de Poll, sr. manager infrastructuur, is bij de Bijenkorf verantwoordelijk voor techniek en energie en als zodanig betrokken bij alle grote technische projecten en de energietransitie.

“Binnen mijn verantwoordelijkheidsgebied is de vermindering van onze eigen CO2-uitstoot, voor de kenners scope 1 en 2, een van de belangrijkste doelstellingen: in 2025 met 29,4% en in 2030 met 50%. Om dat te bereiken gaan we verantwoord om met energie. We hebben veel geïnvesteerd in efficiëntere aansturing van onze installaties en we hebben installaties vervangen, LED-verlichting aangebracht en zonnepanelen geïnstalleerd. De verhuizingen naar ons nieuwe duurzame hoofdkantoor en distributiecentrum dragen ook bij aan de reductie van onze CO2-uitstoot.”

“Om onze doelstelling van 2030 te halen, moeten we op deze weg verder. We blijven dus investeren in duurzame installaties, en werken samen met de eigenaren van onze gebouwen om ze beter te isoleren. Er zijn vergevorderde plannen voor nog meer eigen opwek van energie en duurzamere contractvormen met energieleveranciers.”

“Een mooi voorbeeld van hoe design en duurzaamheid samengaan, is onze nieuwe LED-verlichting: we besparen veel energie en de uitstraling van etalages en winkels is enorm verbeterd. Wij willen de wereld veranderen zonder in te leveren op creativiteit, kwaliteit en schoonheid. Dus ook op het dak van de monumentale Bijenkorf op de Dam liggen zonnepanelen, maar die zie je niet.”

“Voor mij betekent duurzaam leven altijd bewuste keuzes maken, zakelijk maar ook privé.”

 

Duurzamer opereren

Verantwoord vervoeren

Marianne Vierhout is manager projecten supply chain bij de Bijenkorf en is verantwoordelijk voor ketenbrede verbeteringen, met als doel de logistieke stromen van en naar distributiecentrum, klant en winkel nog beter te laten verlopen.

“Er zijn steeds meer ontwikkelingen binnen het duurzaam bezorgen van pakketten. Zo zijn de bekende vervoerders hard aan het werk om hun uitstoot te verminderen, maar betreden ook nieuwkomers de markt, die gebruik maken van elektrische voertuigen, fietsen of duurzamere brandstof.”

“Een belangrijke stap in ons duurzaamheidsstreven is de vervanging van papier. Door van papieren facturen over te gaan op een digitale factuur besparen we per jaar 12.000 kg papier, oftewel zo’n 40 bomen. Ook hebben we de papieren lijsten voor het verzamelen van orders in het distributiecentrum afgeschaft, een besparing van nog eens 2.800 kg papier op jaarbasis.”

“Onze verzenddozen zijn klimaatneutraal. Als je de QR-code op de doos scant, zie je aan welke projecten wij bijdragen.”

“Nu al wordt een derde van onze pakketten ingepakt door een inpakmachine, die de pakketten op maat snijdt, waardoor we minder karton gebruiken en minder lucht vervoeren. Dat moeten er in de toekomst nog veel meer worden.”

“Om het gebruik van plastic te reduceren verpakken we breekbare goederen niet meer in bubbeltjesplastic, maar in karton.”

“Sinds dit jaar gebruiken we voor het transport van artikelen naar onze winkels de  duurzamere brandstof HVO100, gemaakt op basis van plantaardige oliën en restafval. Hiermee besparen we 90% van onze CO2-uitstoot door winkeltransport.”

“Ook als klant kun je wat doen om uitstoot te verminderen. Haal bijvoorbeeld je pakket lopend of met de fiets op bij een ophaalpunt in plaats van het thuis te laten bezorgen. Alle kleine beetjes helpen!”

“Duurzaam leven betekent voor mij: bewust nadenken over de aanschaf van nieuwe spullen.”

Duurzamer opereren

Duurzamere materialen

Mareike Leist, sr. design manager, is samen met haar team van de afdeling Store Design & Development verantwoordelijk voor het ontwikkelen van creatieve, inspirerende en duurzame interieurontwerpen voor de winkels van de Bijenkorf.

“Onze belangrijkste doelstelling is de verduurzaming van materialen die we gebruiken voor de winkelinterieurs. Denk aan hout met FSC-keurmerk, materiaal van lokale herkomst, gerecyclede of recyclebare materialen, en ook LED-lampen. Bij ons onderzoek naar duurzamere materialen en processen kwamen we erachter dat échte verduurzaming een circulaire aanpak vereist. Daarom hebben we als doelstelling ook het meer toepassen van herbruikbare, hernieuwbare en composteerbare materialen toegevoegd, en een lijst opgesteld van materialen die we (op termijn) niet meer willen gebruiken.”

“Wat het uitdagend maakt is de grote hoeveelheid materialen en doelstellingen. Ook bleken er voor sommige duurzaamheidsaspecten (nog) geen meetinstrument of bewijsvoering, bijvoorbeeld in de vorm van een certificaat, te bestaan. Om die reden hebben we ons eigen meetinstrument ontwikkeld.”

“Voor de materialen die we het meest gebruiken, hebben we op basis van eigen onderzoek een duurzamere variant gekozen en richtlijnen opgesteld voor onze bouw-, ontwerp- en merkpartners.”

“Op de lederwarenafdeling van de Bijenkorf Rotterdam staan meubels die bekleed zijn met gerecycled plastic van oude yoghurtbekers. En in een aantal van onze winkels hangen zachte, soepelvallende paskamergordijnen in prachtige kleuren, gemaakt van pet-flessen. Ook op ons hoofdkantoor val je van de ene duurzame verbazing in de andere: kasten die zonder snijafval zijn gemaakt, vilt van gerecyclede kleding op de kolommen en opnieuw beklede vintage stoelen.”

“Er is nog heel veel te doen, te leren en te innoveren. Zo testen we dit jaar vijf nieuwe duurzamere materialen in onze winkels. We vinden het belangrijk om de kennis die we hierover opdoen zo veel mogelijk te delen en anderen hiermee te inspireren.”

“Duurzaam leven betekent voor mij een goede balans vinden tussen duurzaam en leven. Ik vind dat ik best verantwoord omga met bijvoorbeeld energie, water en afval, maar ik maak ook graag een verre reis.”

Duurzamer opereren

Credits

Datum

30.06.21

Meer campagnes