1/Off Paris

Delen

Renée van Wijngaarden en Xuan-Thu Nyugen van 1/Off Paris maken overgebleven kleding weer waardevol.

Ondanks een verschillende achtergrond in de mode hadden Renée van Wijngaarden en Xuan-Thu Nguyen dezelfde droom. De liefde voor high-end vintage bracht ze bij elkaar en in 2019 richtten ze het modelabel 1/Off Paris op om in hun atelier oude designerstukken een nieuw leven te geven.  

Xuan-Thu: “Als coutureontwerper schrok ik van de hoeveelheid prachtige stukken die overblijven en vernietigd worden. Daar moet ik iets mee, dacht ik. Toen ontmoette ik Renée. Zij heeft net als ik een voorliefde voor vintage design. Samen kwamen we tot de oprichting van 1/Off Paris, waar we bijzondere designerstukken heruitvinden.”    

Renée: “We geven stukken een twist door de meest bijzondere details uit te lichten. Een Burberry trenchcoat, die draaien we bijvoorbeeld binnenste buiten. Het is upcyclen, een veelgehoord begrip in de mode op dit moment, waarbij materialen worden hergebruikt en daardoor weer waardevol worden gemaakt. Wij doen dat met respect voor het kledingstuk, we verknippen het niet helemaal en laten de authentieke details intact.”  

Xuan-Thu: “Net als bij couture moet er veel liefde in een stuk zitten. We benaderen zo’n vintagestuk ook op die manier. We ontdekken wat er bijzonder aan is en bedenken dan een nieuw, modern ontwerp.”   

Renée: “Vorig jaar zijn we veel bezig geweest met het vinden van materiaal. Je merkt dat steeds meer merken nu naar ons toekomen, ze willen hun restanten niet meer zomaar weggooien. Ook de Franse wet, die bedrijven verplicht iets met hun voorraad te doen, helpt hierbij.”   

Xuan-Thu: “Parijs is de perfecte plek voor ons atelier. Er is hier zoveel ambacht te vinden op het gebied van mode. Mensen zijn gespecialiseerd, dat is anders dan in Nederland.”   

Renée: “We hopen dat 1/Off mensen ook laat nadenken over mode consumeren en de huidige mode-industrie. Dat wij laten zien dat je moet investeren in een mooi stuk en het moet koesteren, en niet zomaar weggooien. Dat als je het zat bent, nadenkt over wat je ermee zou kunnen doen, hoe je het weer een nieuw leven kan geven. Daardoor wordt je garderobe ook waardevoller.”   

Xuan-Thu: “Het is een mindset. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. We willen niet alleen mooie dingen maken, we hopen mensen ook te inspireren. Ik vind het fantastisch om te zien dat mensen die normaliter geen vintage zouden dragen door 1/Off ontdekken dat het heel smaakvol kan zijn. Daarmee spreken we een totaal nieuwe doelgroep aan, waardoor we nog meer mensen bereiken met deze belangrijke boodschap.”   

Renée: “Veel jonge mensen voelen zich aangetrokken tot ons merk. Zij kijken anders naar deze wereld, willen het anders doen. Wij zijn trots dat we daar onderdeel van zijn. Nieuwe manieren van omgaan met mode, elkaar inspireren, motiveren. Dat is de toekomst.”  

Credits

Datum

18.05.21

Meer artikelen