De Groene Sessie: circulair winkelontwerp

Delen

In deze eerste editie van De Groene Sessies focussen we op de ontwikkeling naar een volledig circulair winkelontwerp.

De Groene Sessie: circulair winkelontwerp

Circulariteit gaat verder dan het gebruik van duurzame producten. Ook het ontwerpen en inrichten van winkels is onderdeel van deze duurzame visie. Maar wat betekent echte circulariteit en is honderd procent circulariteit wel haalbaar? Host en duurzaamheidsexpert Willa Stoutenbeek ging in gesprek met deskundigen van de Bijenkorf, high-end tegelproducent Mosa, interieuratelier Fiction Factory en brillenmerk Ace & Tate over de ins en outs van circulaire winkelinrichting.

Duurzaamheid is een onmiskenbaar onderdeel geworden van elke branche en vooral het begrip circulariteit krijgt steeds meer aandacht. Dit concept onderstreept de verantwoordelijkheid die ook design heeft met betrekking tot een duurzame toekomst. Roel van Eijk, senior store designmanager van de Bijenkorf, legt uit: “Een focus op circulair winkelontwerp betekent dat zoveel mogelijk onderdelen opnieuw gebruikt worden en zo opnieuw een onderdeel vormen van nieuwe ontwerpen.”

Geen circulair winkelontwerp zonder circulaire materialen
Eén van de meest relevante elementen in het creëren van een circulair winkelontwerp is materiaal. Hoofd design bij Royal Mosa José Maase legt uit: “We hebben de afgelopen jaren nieuwe manieren van werken gecreëerd zonder de ervaring te verliezen die onze klanten willen en verwachten. Het is van belang om nieuwe technologieën te onderzoeken die nieuwe materialen creëren, zonder je geschiedenis te verliezen.” Berit Burema, manager retaildesign van Ace en Tate: “De sleutel is om te leren van je acties en te kunnen onderzoeken wat impact heeft gehad en wat niet.”

Ook Ace & Tate, de Bijenkorf en Fiction Factory gebruiken innovatieve materialen die zijn gemaakt door middel van concepten als recycling en zero-waste. Roel: “Het mooie is dat veel van deze nieuwe materialen een high-end uitstraling hebben; duurzaam design, zonder in te hoeven leveren op stijl.” Berit: “Het geeft ons de kans om creatief te zijn. We moeten deze circulariteitsvraag gaan zien als een creatieve uitdaging en niet als een beperking van het ontwerpproces.”

Het belang van hergebruik
Hoewel de aard van de materialen van belang is, vormt het vermogen om ze te kunnen hergebruiken de kern van circulair ontwerp. Berit: “Het gaat niet alleen om duurzame materialen, maar ook om de levensduur. De kunst is om onze ontwerpen makkelijk afneembaar te maken, maar wel met dezelfde expressieve stijl en uitstraling als blijvende ontwerpen. Zo kunnen we ze op een later moment opnieuw gebruiken. Duurzaamheid manager bij de Fiction Factory Marije Remigius beaamt dit: “Om materialen en producten te maken die opnieuw moeten worden gebruikt, moeten ze in de eerste plaats gemakkelijk te demonteren zijn. Zeker in ons vak waar we interieurs maken voor tentoonstellingen of theatergezelschappen die maar maximaal drie maanden worden gebruikt.”

Kennis delen is essentieel
Het duurzaamheidsvraagstuk kan niet door één merk of bedrijf worden opgelost, maar vraagt ​​om samenwerking en uitwisseling van ideeën en informatie. Roel: “Om impact te maken moeten we samenwerken met alle lagen van de industrie; van leveranciers en aannemers tot de merken in onze winkels.” Marije: “Het delen van informatie op basis van open source is een cruciale stap op weg naar circulair winkelontwerp. Wanneer kennis wordt gedeeld, kan het alleen maar groeien.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

27.07.21

Meer artikelen