De Groene Sessie: een nieuwe balans

Delen

Met de start van een nieuw seizoen kijken we terug op de afgelopen periode en creëren we een nieuwe balans met onszelf, elkaar en de natuur. Hoe maken we bewustere keuzes, onder andere op het gebied van voedsel en mode, en hoe geven we vorm aan die nieuwe balans? In deze Groene Sessie gaat Willa Stoutenbeek opzoek naar de antwoorden op deze vragen in een gesprek met Dick Rensen van Rotterzwam, creatief directeur van Maium Anita Palacios, Eefje Ludwig, oprichter van The Forest Bathing Circle en creative consultant Puck Martens van de Bijenkorf. Hoe zien zij deze nieuwe balans voor zich?

Nieuwe rituelen
Vóór de coronacrisis leefden we in een razendsnel tempo, maar tijdens de pandemie werd al snel duidelijk dat we behoefte hadden aan een nieuw begin. Puck: “We zaten middenin de pandemie toen we de trendvoorspelling maakten die nu uitkomt. We zagen dat er toen al een sterke behoefte ontstond aan nieuwe rituelen en het opnieuw vinden van betekenis in de dingen die we doen. Dit alles heeft zich ontwikkeld in de nieuwe campagne van de Bijenkorf Een Nieuwe Balans.’

Met de natuur
Het vinden van die nieuwe balans en verbinding vormt de kern van het werk van Eefje. Als gecertificeerd bosbadgids begeleidt ze individuen, groepen en organisaties middels een Japanse beoefening die in het Nederlands bosbaden heet. “Het gaat om een herziening van onze eeuwenoude relatie met de natuur en die opnieuw te voelen. We moeten van het concept ‘in de natuur’ naar ‘met de natuur’ gaan, zodat de natuur niet langer een decor is, maar iets waar wij als mensen onderdeel van zijn.”

Dat concept ligt ook ten grondslag aan Rotterzwam, een circulair bedrijf dat oesterzwammen kweekt op resten koffiedik. Dick: “We willen dat elke kilo koffiedik hoogwaardig verwerkt wordt voor het kweken van oesterzwammen in plaats van in de vuilverbranding te belanden. Koffiedik is een goede voedingsbodem voor planten en specifiek voor zwammen. Door de natuur haar werk te laten doen kunnen we met onze lokale partners en partijen zoals de Bijenkorf waar we resten koffiedik ophalen, op een duurzame manier de mooiste dingen maken.”

Transparantie en aandacht
Om de balans in de natuur weer te herstellen, koos Anita voor een zo duurzaam mogelijke organisatie toen ze vijf jaar geleden haar regenjassen label Maium oprichtte. “Het was voor mij geen optie om een niet-duurzaam merk te beginnen, dus moesten we op zoek gaan naar duurzame materialen en productiemethodes. De stof van de regenjas moest bestendig zijn tegen weer en wind en lang meegaan. Gerecycled plastic was het antwoord, ook omdat er jammer genoeg nog een overvloed aan plastic bestaat. Dat ons merk een onderdeel kan zijn van die oplossing vind ik te gek.”

Er ontstaat ook een grotere vraag naar duurzame producten, stelt Puck: “Er vindt een groeiend sociaal bewustzijn plaats over de hoeveelheid aandacht en liefde die bij het maken van bepaalde producten komt kijken. Mensen zijn bereid daar meer bij stil te staan en waarderen transparantie van merken daarin steeds meer.” Anita beaamt dat: “100% duurzaam zijn is lastig, maar door open te communiceren waarom we bepaalde keuzes wel of niet maken, wordt het veel inzichtelijker.”

Een nieuwe verbinding
Maar wat betekent nu die nieuwe balans? Anita: “Meer rust nemen in onze dagelijkse levens en daarvan kunnen genieten, dat wil ik vasthouden in de toekomst.” Ook voor Dick staat rust centraal: “Het helpt om even uit je hoofd te komen en een moment voor jezelf te nemen.” Eefje: “We zijn een lange tijd letterlijk geïsoleerd geweest en we moeten weer op zoek naar verbinding. Vertraging in ons leven is daarin van belang en niet bang te zijn dingen te voelen. Dat is nodig om die verbinding te creëren – met onszelf en onze omgeving.”

Bekijk deze Groene Sessie op YouTube.

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

12.10.21

Meer artikelen