De Groene Sessie: het kopen van de toekomst

Delen

Duurzame retail is niet enkel gelinkt aan groene productiemethodes of ecologische materialen. Ook de manier waarop een item wordt gekocht heeft invloed op het verduurzamen van de toekomst van retail. Wat moet er veranderen in de retail en wat zijn veelbelovende initiatieven? Willa Stoutenbeek ging in gesprek met verschillende experts op het gebied van groene services zoals vintage en verhuur. Jutka Volkerts van vintagewinkel Jutka & Riska, Carla Peters van servieslabel The Table, fotograaf Lotte van Raalte en Justin Pariag van de Bijenkorf vertellen over de verschillende ontwikkelingen in de toekomst van duurzaam winkelen.

Steeds vaker wordt de levensduur van spullen verlengd met alternatieve manieren van winkelen zoals verhuur, vintage of ruilen. Bedrijven passen hier hun businessmodel op aan en gaan op een duurzame manier een relatie aan met zowel klant als merken en bedrijven. Head of sustainable business bij de Bijenkorf Justin Pariag vertelt hoe deze duurzame transitie in gang wordt gezet. “We hebben binnen de Bijenkorf veel doelen als het gaat om duurzaamheid, zoals het samenwerken met uitsluitend duurzamere merken in 2025. Wij zien onze merken als partners en willen met hen samenwerken zodat we elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren.”

Het belang van dialoog
Juist door die dialoog wordt greenwashing zoveel mogelijk voorkomen, stelt Justin: “Met onafhankelijke benchmarks brengen we in kaart waar merken staan, waardoor we kunnen zien hoeveel progressie we gezamenlijk maken. Met onze duurzaamheidsstrategie ‘de toekomst is groen’ willen we klanten, merken én mensen inspireren om gezamenlijk betere keuzes te maken.”

Fotograaf Lotte van Raalte schoot de Bijenkorf campagne ‘de toekomst is groen’. Ook zij onderstreept het belang van dialoog. “Ik stel als modefotograaf veel vragen voordat ik een samenwerking aanga. Deze gesprekken zijn nodig en waardevol omdat zo de ware langetermijnvisie duidelijk wordt. Met deze campagne hoop ik mensen te inspireren en uit te nodigen om onderdeel te zijn van verandering en de dialoog.” Een aantal van Lottes werken zijn nu te koop bij de Bijenkorf. De opbrengst ervan gaat naar Staatsbosbeheer.

Vintage en nieuw gaan hand in hand
Naast retailers voeren ook steeds meer merken een duurzaamheidsstrategie. Carla Peters startte duurzaam serviesgoed merk The Table vanuit een voor haar vanzelfsprekende ambitie om volledig duurzaam te zijn. “We maken producten die je je leven lang wil en kunt gebruiken. Dit doen we door op een verantwoordelijke manier nieuwe ontwerpen te produceren en kwalitatieve vintageproducten opnieuw te verkopen.”

De combinatie tussen vintage en nieuw is ook een belangrijk element bij mode- en vintagewinkel Jutka & Riska, die zestien jaar geleden werd opgericht door Jutka Volkerts. Na het openen van drie filialen, werkt ze nu samen met de Bijenkorf om vintage items te verwerken in het reguliere aanbod. Jutka: “Sommige mensen vinden het lastig tweedehands te kopen. Ik wil juist graag laten zien dat het ook anders kan. Het is een uitdaging, want 80% wat ik tegenkom is niet geschikt. Het zit hem echt in die 20% waar je de bijzondere items vindt. Je moet engelengeduld hebben, maar dan heb je ook wel iets heel unieks.”

Een duurzame beleving
Eén van de snelst groeiende initiatieven voor verduurzaming is de verhuurservice. The Table werkte samen met de Bijenkorf aan een nieuw initiatief om dit te verwezenlijken. “We creëerden drie verschillende ‘tafelsferen’ die kunnen worden gehuurd voor een bepaalde periode. Wij geven je de hele ervaring – van het servies en het tafellinnen tot de kaarsen en een playlist. Na afloop stuur je de producten retour en doen wij zelfs de afwas. Zo hoef je nooit meer gloednieuw servies te kopen voor één gelegenheidsdiner, maar kun je genieten van die ene speciale avond aan tafel.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

26.08.21

Meer artikelen