De Groene Sessie: Het warenhuis van de toekomst

Delen

Technologische innovaties, digitale revoluties en duurzaamheidsontwikkelingen veranderen niet alleen de manier van winkelen, maar ook wáár we winkelen. Hoe gaan warenhuizen er in de toekomst uitzien? Zijn het nog steeds winkels, op welke manieren worden producten verkocht en welke rol speelt duurzaamheid hierin? Willa Stoutenbeek gaat in deze sessie in gesprek met Samuel de Goede van textielinnovatiestudio BYBORRE, Rosanne van Miltenburg van platform voor duurzame innovatie Fashion for Good, creatief consultant Janneke van Rooijen en inkoper Irene van Lieshout van de Bijenkorf. Hoe zien zij het warenhuis van de toekomst voor zich?

Het warenhuis als inspirerende plek
Janneke van Rooijen is senior creatief consultant bij de Bijenkorf. Met haar werk speelt ze in op de toekomstige tijdsgeest en welke behoeftes consumenten daarin verwachten van het warenhuis. Janneke: “Onderzoek laat zien dat het fysieke element van een warenhuis belangrijk blijft, maar niet per se in haar huidige vorm. Consumenten geven aan de meerwaarde te zien van een fysieke plek, doordat hun zintuigen worden geprikkeld en het een plek van inspiratie kan zijn.”

Toch zijn er een aantal cruciale elementen die zullen veranderen, stelt Janneke: “Er ontstaat een grote behoefte aan meer intimiteit en persoonlijkheid tijdens het winkelen. Duurzaamheid wordt daarin de nieuwe norm, net zoals transparantie. Het warenhuis van de toekomst krijgt een grotere functie, het wordt een plek van verbinding en inspiratie waar mensen samenkomen.” Zo vindt ook Samuel van BYBORRE: “Ik denk dat een warenhuis zoals de Bijenkorf een ontmoetingsplek kan worden waar je inspiratie op kunt doen zonder dat je per se iets hoeft te kopen.”

Digitale innovatie
Hoewel vaak wordt gesteld dat digitaal en fysiek elkaar tegenwerken, stellen Janneke en Samuel dat deze twee aspecten juist hand in hand gaan bij een innovatieve toekomst van de modewereld. Samuel: “De onlinewereld heeft een sterke link met het concept verbinding en het creëren van een gemeenschap. Deze connectie kun je ook maken tussen de on- en offlinewerelden, dat mensen spullen zien en passen in de winkel maar wel online bestellen. Maar ook bijvoorbeeld de innoverende gaming-industrie is iets dat veel modehuizen incorporeren in hun strategie.” Janneke voegt hieraan toe: “Zo toonde Balenciaga bijvoorbeeld een collectie in gamevorm en ook Gucci lanceerde hun samenwerking met het label The North Face via het spel Pokémon GO.”

Transparantie
Hoewel er talloze ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzaamheid en het innoveren van winkelconcepten, blijft het delen van kennis tussen verschillende partijen een belangrijke factor. Dit is tevens één van de belangrijkste onderdelen van Rosanne van Miltenburg’s werk bij Fashion for Good. “We richten ons op verschillende groepen door onze twee pijlers van enerzijds het museum en anderzijds het innovatieve platform, maar het doel van beide is om kennis te delen en groepen te verbinden. Je hoort vaak wat misgaat en hoe slecht de industrie kan zijn, wij willen juist laten zien wat er wel mogelijk is.” Een van de grootste uitdagingen? “Dat is vaak transparantie – een belangrijk element om goed te kunnen beoordelen welke producten en praktijken nu echt duurzaam zijn.”

Die uitdaging kent ook Irene van Lieshout, hoofd van inkoop accessoires, vrouwenschoenen, horloges en sieraden bij de Bijenkorf. “Transparantie is belangrijk in het ontwikkelen van een nieuwe en duurzame werkwijze. Soms loop je tegen bepaalde dingen aan, of moeten er zaken worden bijgesteld omdat meer informatie nodig is. Zo is het bijvoorbeeld bij horloges nog ingewikkelder om goed vast te stellen wanneer een merk duurzamer is dan het andere, en is leer niet duurzaam door het dierlijke materiaal, maar tegelijk wel duurzaam in de letterlijke zin van het woord. Transparantie is essentieel om deze keuzes duidelijk te maken en gezamenlijk te kunnen werken aan een duurzame en innoverende toekomst van het warenhuis.”

Bekijk deze Groene Sessie op Youtube.

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

13.09.21

Meer artikelen