“Duurzaamheid gaat over de relatie tussen mens en natuur”

Delen
“Duurzaamheid gaat over de relatie tussen mens en natuur”

Lotte van Raalte (1989) studeerde af als modefotograaf aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Geïnspireerd door de reizen die ze maakte en de mensen, culturen en landschappen en die ze tegenkwam, heeft ze sindsdien een herkenbare eigen stijl ontwikkeld die steeds verder van modefotografie af gaat en waarin mensen en natuur de hoofdrol spelen. Haar werk is vastgelegd in diverse boeken, films en exposities.

Mens en natuur
In opdracht van de Bijenkorf verbeeldde Lotte voor de campagne De Toekomst is Groen haar visie op duurzaamheid en rol die de relatie tussen mens en natuur hierin speelt. “Als mensen zijn wij ver verwijderd geraakt van wat wij van nature zijn. We gaan op een vreselijke manier met de natuur om. Duurzaamheid betekent voor mij om met afstand te kijken. Niet te focussen op de korte termijn en instant resultaat, maar naar wat het oplevert op de lange termijn. Voor de natuur, jezelf en voor anderen.”

“Veel mensen vinden duurzaamheid een moeilijk onderwerp. Daarom probeer ik op een lichte en inspirerende manier te verbeelden dat wij als mens simpelweg natuur zijn. Zo wordt het hopelijk makkelijker om dit besef om te zetten in acties.”

Het gesprek aangaan
“Mijn eigen bijdrage aan een duurzamere wereld: ik heb geen groot koophuis, geen auto, ik eet verantwoord, ik koop mijn kleding bij jonge ontwerpers of tweedehands, ik heb bewust voor mijn energiemaatschappij en bank gekozen. Daarnaast is natuur een heel groot onderdeel van mijn werk. En ik probeer altijd het gesprek aan te gaan – ook zakelijk, met merken en opdrachtgevers, al wordt dat niet altijd gewaardeerd. Dat betekent ook dat ik sommige opdrachten weiger.”

Reizen
“Ik reis(de) veel voor mijn werk, en dat is natuurlijk niet duurzaam. Ik compenseer mijn vliegreizen altijd met donaties aan instanties die zich inzetten voor de natuur, maar de noodgedwongen stilstand vanwege corona was voor mij best goed. Ik ging ook weer analoog fotograferen, vooral de natuur en de seizoenen, die ondanks alles natuurlijk wel gewoon doorgingen.”

Levenscyclus
“Op dit moment werk ik aan een persoonlijk filmproject in Mexico. Ik film drie inspirerende vrouwen die zich staande houden in de Mexicaanse machocultuur. Ook de manier waarop zij met de natuur omgaan vind ik een voorbeeld voor ons westerlingen. Wij nemen gewoon wat we nodig te hebben – en meer, omdat we vinden dat we daar recht op hebben. Zij bedanken de natuur, moeder aarde, elke dag voor wat ze ons geeft. De hele cyclus van het leven – de seizoenen, leven en dood – is veel meer dan bij ons onderdeel van het leven. Bloei, maar ook verval, in alles is schoonheid te vinden. Die constante verandering is überhaupt de enige zekerheid in het leven en de natuur. Het gekke is dat de meeste mensen aan een lichaam snel iets lelijk vinden, maar aan de natuur niet.”

Dromen
“Ik droom nog van veel dingen. Een huis aan zee, in de natuur. Meer films maken. Vorig jaar heb ik naar aanleiding van mijn boek BODY workshops gegeven aan vrouwen over de bewustwording van hun lijf. Dat is ook iets wat ik verder wil ontwikkelen.”

Van 17 augustus t/m 8 september 2021 zijn exclusieve foto’s van Lotte van Raalte in gelimiteerde oplage te koop in de winkels van de Bijenkorf en online. De volledige opbrengst gaat naar Staatsbosbeheer voor het redden van de wilde bij en het behoud van biodiversiteit in Nederland.

Credits

Datum

19.08.21

Meer artikelen