“Duurzaamheid is de enige weg naar de toekomst”

Delen

De verduurzaming van de mode-industrie vereist acties van zowel de industrie als de consument. Dat is tevens de visie van Fashion for Good; het Nederlandse platform voor duurzame innovatie binnen de mode-industrie, dat eveneens een Museum heeft op het Rokin in Amsterdam. Ze verbinden merken, retailers, innovators, financiers en individuen in hun gedeelde ambitie om de mode-industrie te verduurzamen door kennis en ideeën te delen en samen in actie te komen. “Samenwerking is een term die ten grondslag ligt aan onze visie,” stelt Rosanne van Miltenburg van Fashion for Good.

“Aan de consumentenkant richten we ons vooral op de zichtbaarheid van dit thema middels ons museum, en aan de industriekant focussen we op het koppelen van kansrijke innovaties aan grote merken en fabrikanten. Deze twee elementen zijn even belangrijk om een duurzaamheidstransitie in gang te zetten. We stimuleren graag het positieve op een activerende manier: laten zien wat je wél kan doen.”

Dit doet het platform aan de ene kant door het interactieve Fashion for Good-museum waar de consument aan den lijve kan ondervinden wat duurzame mode kan inhouden en hoe je zelf actie kunt nemen om mode te helpen veranderen. Aan de andere kant gebeurt dit via het innovatieplatform waar de industrie samenwerkt aan het opschalen en inzetten van duurzame innovatieve oplossingen. Rosanne: “Gericht op de industrie kijken we wereldwijd welke nieuwe innovaties en technologieën bestaan, variërend van materialen tot vernieuwende businessmodellen die bijvoorbeeld focussen op verhuur of nieuwe productievormen. Met een speciaal ontwikkeld programma begeleiden we een groep innovatieve bedrijven en startups die we verbinden met gevestigde modehuizen, zodat meerdere merken tegelijk deze kennis kunnen toepassen en kunnen investeren in deze technologieën. Zo is er een bedrijf dat zijde recyclede voor de medische industrie, waarna ze door ons programma contacten konden leggen in de modewereld.”

Naast het innovatieplatform is het museum de plek waar de consument de verschillende aspecten van het duurzaamheidsvraagstuk binnen de mode ervaart. Rosanne: “Voor elke expositie kiezen we een ander thema. Onze huidige expositie GROW gaat over natuurlijke materialen. We hebben dit jaar ook een talentprogramma genaamd GROW Talent waar designers en creatievelingen dit thema vertalen naar nieuw werk. We willen jonge talenten stimuleren en tegelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen.” Het allergrootste doel van Fashion for Good? “Ik hoop dat we uiteindelijk niet meer nodig zijn. Dat de mode-industrie circulair is, dat de manier waarop we mode maken via het take-make-remake concept gaat en dat mens en planeet hiervan profiteren. Dat gaat ooit gebeuren, en daar werken we elke dag aan. Duurzaamheid wordt de nieuwe standaard, het is de enige weg naar de toekomst.”

“Duurzaamheid is de enige weg naar de toekomst”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

13.09.21

Meer artikelen