Duurzame mode bij de Bijenkorf

Delen

Nina Dzjaboea is inkoopmanager damesmode bij de Bijenkorf. Samen met haar team bepaalt zij welke items de rekken halen.  

Wat is duurzame mode volgens de Bijenkorf?
Bij de Bijenkorf worden de duurzaamheidseisen per materiaal bepaald. Op basis daarvan formuleren we doelstellingen. Neem katoen. In 2022 moet alle katoen bij de Bijenkorf biologisch zijn en in 2025 willen we alleen nog duurzamere merken verkopen.  

Hoe spelen de merken in het huidige assortiment hierop in? 
Een aantal van ons merken is al heel ver met duurzaamheid, maar er zijn er ook die nog midden in het proces zitten. Wij bieden waar mogelijk ondersteuning in het behalen van duurzaamheidsdoelen, zodat we kunnen blijven samenwerken. Inmiddels hebben wij al veel informatie en kennis waarmee we onze merken kunnen helpen. Voor zowel nieuwe als bestaande samenwerkingen is het van belang dat het merk een strategie heeft ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid die aansluit bij die van ons. En natuurlijk dat het initiatief toont om daadwerkelijk positieve verandering in gang te zetten.  

Wat zijn jouw favoriete duurzame merken?
Stella Mccartney is een van de voorlopers op het gebied van duurzame mode. Haar producten zijn bovendien kwalitatief en stijlvol. Verder vind ik het knap hoe een jeansmerk als Tommy Hilfiger innoveert met oplossingen als waterless denim. Op deze manier krijgen stijlen die per definitie al tijdloos en kwalitatief zijn een extra dimensie. Maar er komen gelukkig steeds meer nieuwe initiatieven, merken en materialen bij.  

Heb je tips voor het creëren van een duurzame garderobe?
De buitenkant van een kledingstuk is vaak doorslaggevend voor je keuze. Je houdt het omhoog in de winkel en als het je bevalt, koop je het. In plaats daarvan zou er wat meer aandacht moeten gaan naar de labels aan de binnenkant. In de Bijenkorf vind je tegenwoordig een groene bij op de labels van duurzamere kledingstukken. Zo zie je heel makkelijk welke kledingstukken gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Lees ook de labels in het kledingstuk en kijk naar materiaal, eventuele keurmerken en herkomst van een stuk voordat je een keuze maakt.  

Credits

Datum

18.05.21

Meer artikelen