“Ik geloof dat wij baat hebben bij een diepere verbinding met de natuur”

Delen

Nu de wereld langzaam weer op gang komt creëren we niet alleen een nieuwe balans met onszelf, maar ook met onze omgeving – specifiek de natuur. Hoe creëer je een nieuwe verbinding met de natuur en welke elementen kunnen hierin helpen?

Eefje Ludwig, oprichter van The Forest Bathing Circle, weet als geen ander hoe je weer in verbinding komt met jezelf door de natuur. In 2019 kwam ze in aanraking met de term ‘bosbaden’. Eefje: “Met bosbaden werk je met uitnodigingen (oefeningen) waarbij de zintuigen geprikkeld worden en die als handvat dienen om mensen op weg te helpen dichter bij zichzelf te komen, door het slaan van een brug tussen mens en natuur. De ruimte en de tijd te nemen om je te verwonderen over wat je registreert in die natuurlijke omgeving, met welk zintuig dan ook.”

Bosbaden
Ontstaan in de jaren ’80 in Japan, is bosbaden tegenwoordig ook populair in Europa én Nederland. “Het is in Japan zó succesvol geworden dat het is ingebed in het gezondheidssysteem en het door artsen voorgeschreven kan worden als hulpmiddel voor het verbeteren van je gezondheid. Wat ik zo interessant vind is dat er zo veel theorie en wetenschap achter het concept van bosbaden zit. Studies tonen aan dat wanneer wij die verbondenheid met natuur voelen, we ook beter voor de natuur en de planeet gaan zorgen, wat natuurlijk heel logisch is.”

Bodyfulness
Van groepssessies tot audiotours, voor iedereen is er een manier om bosbaden te ervaren: “Er zijn geplande open sessies waar mensen zich voor kunnen aanmelden, maar ook audiogidsen en privésessies – van vriendengroepen tot teamuitjes of groepen directeuren in een leiderschapsprogramma.” De verschillende oefeningen zorgen voor een effect dat Eefje niet enkel beschrijft als mindfulness, maar als bodyfulness. “Het gaat om sterk in contact staan en rekening houden met je hele fysieke wezen. Begrijpen hoe je door de wereld beweegt, hoe je lichaam relaties remt of cultiveert en hoe de manier waarop je beweegt je menselijk potentieel beïnvloedt.”

Verandering in bewustzijn
Het is duidelijk; bosbaden kan een van de hulpmiddelen zijn om dichter bij onszelf én onze natuurlijke omgeving te komen. Volgens Eefje kan het bovendien een structurele techniek zijn om die verbinding te versterken. “Ik geloof dat wij als samenleving en menselijk soort baat hebben bij een diepere verbinding met de natuur. Ik hoop dat ik het zaadje kan planten dat het bosbaden niet iets is wat je één keer als leuk uitje doet, maar dat het bij mensen echt een verandering in bewustzijn teweegbrengt, waardoor we ons anders gaan verhouden tot onze omgeving.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

19.10.21

Meer artikelen