“Koffiedik bevat nog 99% voedingsstoffen”

Delen

Het vinden van een nieuwe bewustwording en balans leidt niet enkel tot nieuwe verbindingen, maar ook tot nieuwe ideeën. Zo ontstond Rotterzwam, een circulair concept voor het hergebruik van koffiedik als voedingsbodem om oesterzwammen op te kweken.

Vijf miljoen kilo koffiedik
Zingeving zoeken in het leven, iets willen bijdragen aan de maatschappij en duurzaamheid, dat is waar het bedrijf voor staat, vertelt accountmanager Dick Rensen: “Het doel van Rotterzwam is een oplossing te zoeken voor een bestaande afvalstroom waar niets mee gebeurt; namelijk koffiedik. Na het zetten van een kopje koffie gooit iedereen het koffiedik weg, terwijl het nog 99% voedingsstoffen bevat. Alleen al in Rotterdam is er vijf miljoen kilo koffiedik per jaar als reststroom, terwijl het de perfecte basis vormt voor het kweken van oesterzwammen. Zo werd Rotterzwam geboren.”

Bitterballen en bier
De focus van Rotterzwam is tweevoudig; zowel het bedrijfsleven als de consument worden meegenomen in hun strategie. Samen met lokale partners haalt Rotterzwam koffiedik op bij bedrijven waaronder de Bijenkorf, waarmee ze zelf op een ecologische manier oesterzwammen kweken en die lokaal verkopen aan restaurants, supermarkten en mensen thuis. “We werken onder meer samen met een ambachtelijke bakker in Rotterdam die kroketten en bitterballen maakt van onze oesterzwammen, en met een lokale brouwerij die er bier van maakt. Zo creëren we een lokale keten wat zorgt voor meer impact.” Aan de andere kant stimuleren ze ook de consument om zelf impact te maken. De trend om thuis paddenstoelen te kweken groeide tijdens de coronacrisis, wat precies aansloot bij het concept van Rotterzwam, stelt Dick: “We zagen een groeiende interesse in onze growkit, waar mensen thuis oesterzwammen mee kunnen kweken. Een hele goede zaak, zeker als je bedenkt dat er thuis vier keer zoveel koffie wordt gedronken.”

Collectieve bewustwording creëren
Los van het leveren van een geupcycled circulair product, gaat het er voor Rotterzwam vooral om een collectieve bewustwording te creëren bij de mensen waar ze mee samenwerken. “We zijn geen anonieme vuilnismannen aan de achterkant van een bedrijf die een probleem oplossen, maar we vertellen het hele verhaal aan de voorkant van het bedrijf. We leveren altijd een stukje inhoud en bewustzijn naast onze producten en services, met praktische tips. Zo maken we impactcertificaten waarmee we op een transparante manier laten ziet wat de positieve effecten zijn en houden we inspiratiesessies bij de bedrijven waar we koffiedik ophalen, om te laten zien wat ze zelf kunnen doen. Want zo maak je uiteindelijk de grootste, positieve impact.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

19.10.21

Meer artikelen