“Vintage shoppen is net goudzoeken”

Delen

Jutka Volkerts van Jutka & Riska

Er gaat niks boven het vinden van dat éne unieke item dat niemand heeft. Vintage is hipper dan ooit, en toch is het voor Jutka Volkerts altijd iets vanzelfsprekends geweest. Ruim zestien jaar geleden – toen duurzaamheid nog niet een prangend vraagstuk was in de modewereld – zette ze haar label en winkel Jutka & Riska op, samen met haar zus. Inmiddels is het dé bestemming geworden voor unieke en bijzondere ontwerpen met een mix tussen vintage en hun eigen merk. Jutka: “Ik heb nog steeds dezelfde sensatie als vroeger wanneer ik op zoek ga naar dat éne unieke stuk. Iedereen die met mij meegaat is na tien minuten al klaar, omdat ik alle mooie dingen er zo uitpik. Het is net als goudzoeken op straat, met als resultaat iets heel bijzonders.”

Hoewel Jutka & Riska een succesverhaal is met inmiddels twee filialen in Amsterdam, een in Rotterdam en een in Antwerpen, was het niet meteen evident dat de winkel er zou komen. Jutka: ”Tijdens een burn-out kwam ik erachter dat ik creativiteit en dingen creëren heel tof vond, terwijl ik daar helemaal geen achtergrond in had. Ik verkocht gecustomizede tassen tijdens Koninginnedag en mensen bleken superenthousiast. Van het een kwam het ander en voor ik het wist verkocht ik mijn creaties in een boetiek en van toen af groeide het langzaam uit tot mijn eigen winkel in Amsterdam.”

Daar begon Jutka met het verkopen van vintage, hoewel dat destijds geen gewilde markt was zoals nu. “Het was lastig om vintage een stijlvol image te geven – veel mensen liepen er met een grote boog omheen zodra ze ‘tweedehands’ hoorden. Toen zijn we begonnen met het customizen van items om het meer in lijn te brengen met de stijl van destijds, en uiteindelijk zijn we zelf kledingstukken gaan ontwerpen. Twee keer per jaar houden Belgische ontwerpers een sale in Antwerpen van hun oude stoffen die ze voor een kleine prijs verkopen – zo zijn we begonnen met onze eigen collectie.”

Nu werkt Jutka & Riska samen met de Bijenkorf met als resultaat unieke vintage shop-in-shops in alle zeven winkels. “Door mijn uitgebreide ervaring ben ik gewend om voor verschillend publiek vintage in te kopen, en dat is precies wat ik met de Bijenkorf heb gedaan. We hebben er echte mini Jutka & Riska winkels van gemaakt met de meest bijzondere ontwerpen die ik zelf heb geselecteerd. Het is net als onze winkel een mix van unieke accessoires, sieraden en kleding, zodat je met een volledige vintage look de deur uit kan lopen die een verlengde is van je persoonlijke stijl.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

27.08.21

Meer artikelen