“We maken tijdloze ontwerpen waar iedereen zich goed in kan voelen”

Delen

Het was tijdens een doodgewoon gesprek tussen Anita Palacios en een vriend dat het idee voor Maium vier jaar geleden werd geboren. “De vraag ontstond waarom er nog geen functionele en modieuze regenjas bestond waarbij je ook droog blijft op de fiets, en ik kon daar geen antwoord op geven.”

“Ik wist dat als ik een merk zou beginnen het absoluut duurzaam moest zijn. Maar tegelijk wilde ik niet het zoveelste regenjassenmerk zijn.” Daarom focuste Anita vanaf het begin op het snijvlak van functionaliteit, stijl en duurzaamheid. Anita: “Vaak zijn regenjassen ofwel gericht op het ontwerp en de stijl, maar word je na drie meter fietsen toch kletsnat, of zijn ze sterk in functionaliteit maar is het niet een jas die je graag aantrekt. Ik wilde juist een begeerlijk product maken, dat tegelijk goed presteert en zo min mogelijk negatief effect zou hebben op het milieu.”

Zo duurzaam mogelijk
De basis van Maium-jassen is 100% gerecycled plastic, maar dat is niet het enige duurzame element van het merk, vertelt Anita. “We proberen alles zo duurzaam mogelijk te doen. Met onze jassen stimuleren we mensen in de eerste plaats om wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. Daarnaast hebben we een herbruikbare verzendtas geïntroduceerd,  waardoor er geen kartonnen dozen meer nodig zijn bij de verzending, planten we voor elke jas die we verkopen een boom en zijn we overgegaan op bootleveringen in plaats van vliegvervoer.” Anita vindt het belangrijk de duurzaamheidstransitie op eigen tempo aan te gaan. “Ik denk dat heel waardevol is om stap voor stap dingen te herzien en aan te passen, en dat ook te communiceren naar je klanten. Het is oké om te zeggen ‘we durven dit nog niet aan op dit moment’. Je moet stappen maken waar je kunt.”

Jassen voor iedereen
Naast het feit of een kledingstuk is gemaakt van duurzame materialen is ook de vraag hoelang je er mee kunt doen van belang. Dat is een van de redenen waarom Maium alleen unisex ontwerpen maakt, stelt Anita: “We maken jassen voor iedereen. Ik zie het nut niet van het maken van een mannen- of damesregenjas. We maken tijdloze ontwerpen die meegaan voor een lange tijd en waar iedereen zich goed in kan voelen. Wanneer mensen een jas van ons dragen en zeggen ‘ik wist niet dat een regenjas zo leuk kon staan’, dan is mijn missie geslaagd.”

Credits

Auteur

Lara Olivieri

Datum

19.10.21

Meer artikelen