“We moeten een nieuwe norm creëren”

Delen

Tachtig procent van de ecologische voetafdruk van een kledingstuk wordt gemaakt tijdens het textielontwerpproces – zo stelt innovatief textielplatform BYBORRE. Samuel de Goede is ontwerper in het bedrijf dat innoverende garenontwerpen en textiel creëert om merken en makers te helpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Samuel: “Het proces van de ontwikkeling van een kledingstuk bestaat uit verschillende elementen; het begint bij een garen, waar vervolgens stof van wordt gemaakt en uiteindelijk een kledingstuk. Deze verschillende processen vinden geïsoleerd van elkaar plaats en voor modemerken is het moeilijk om ze met elkaar te verbinden. Met BYBORRE hebben we de ambitie om dit proces volledig open te gooien en het stap voor stap transparant en inzichtelijk te maken. We willen merken de kans geven om bewuster en duurzamer te werk te gaan bij het ontwikkelen van een kledingstuk op een zo gemakkelijk mogelijke manier.”

De verschillende stappen zijn niet alleen geïsoleerd, maar worden ook op een niet-duurzame manier uitgevoerd, stelt Samuel. “Een grondstof voor een garen komt vaak uit het ene continent, maar het materiaal wordt op een andere plek gemaakt. Vervolgens gaat het garen naar een ander land om tot stof te worden gemaakt en is de kans groot dat het daarna weer naar een nieuwe plek gaat om er een kledingstuk van te maken. Wij geloven dat dit op een logischere en meer overwogen manier kan. Door te onderzoeken op welke plek bepaalde materialen het best kunnen worden gemaakt, wordt kwaliteit gewaarborgd en ontstaat er zo min mogelijk impact op het milieu.”

BYBORRE ontwikkelde een tool waarmee merken de kennis van deze onderdelen in één overzicht gepresenteerd krijgen en zelf kunnen onderzoeken wat het beste bij hen past – design intelligence. Samuel: “We hebben een service die Create heet, waarmee merken hun eigen stofontwerp kunnen creëren, waar wij vervolgens een sample van maken en opsturen. Om klanten een idee te geven wat ze kunnen maken met onze materialen hebben we een eigen kledinglabel.” Het idee en zeker de noodzaak van elk seizoen een nieuwe collectie is achterhaald, vindt Samuel. “We hebben consumenten getraind om steeds meer en nieuwe dingen te willen, zeker wanneer het gaat om kleding. Ik denk dat dit kan veranderen door gezamenlijk een nieuwe norm te creëren. Daarom hebben we onze eigen collectie teruggebracht van twee naar één collectie per jaar, die volledig seizoensloos is. We willen een voorbeeld zijn van het concept minder, maar beter.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

13.09.21

Meer artikelen