Wie is Willa Stoutenbeek

Delen

Ik denk dat het voeren van gesprekken, het delen van kennis en kritische vragen stellen essentieel is om tot nieuwe inzichten te komen.

Wie is Willa Stoutenbeek

Willa Stoutenbeek is de vaste host van de Groene Sessies van de Bijenkorf, en dat is niet zonder reden. Als oprichter van duurzaam branding- en communicatiebureau W.Green, is Willa een pionier op dit gebeid en kent ze als geen ander de ins en outs van de duurzame mode-, beauty- en lifestyle-industrie. Wat zijn haar drijfveren en wat betekent duurzaamheid voor haar?

Ethics + Aesthetics
Opgegroeid in een mode- en textielfamilie, werd mode Willa met de paplepel ingegoten. Tegelijk was ze kritisch en ging ze tegen de stroom in. “Ik had altijd een haat-liefde verhouding met mode. Ik kende de wereld van binnenuit en genoot van mijn baan in modecommunicatie destijds, maar tegelijk zat er ook van jongs af aan een activistisch element in mij, gelinkt aan mensen- en  dierenrechten en duurzaamheid, wat ervoor zorgde dat er een innerlijke frictie ontstond.”

Een keerpunt in haar carrière in 2009 gaf Willa de mogelijkheid én de drijfveer na te denken over haar toekomst. Ze besloot duurzaamheid en haar voorliefde voor mode te combineren. “Destijds was duurzaamheid nog helemaal geen topic in deze industrie. Ik ging op zoek naar mijn rol in dit verhaal en kwam erop uit deze twee werelden letterlijk bij elkaar samen te brengen.” W.Green was het antwoord. Het is niet voor niets dat Willa binnen haar bedrijf kiest voor de combinatie Ethics + Aesthetics. “De kern gaat over de balans tussen die twee elementen. Bedrijven adviseren hoe ze duurzamer kunnen worden en met duurzame bedrijven samenwerken aan hun branding en communicatiestrategie.”

Duurzaam is de toekomst
Inmiddels is duurzaamheid een onderwerp dat niet langer genegeerd kan worden, ook niet binnen de mode. De afgelopen tijd is de wereld voor een groot deel tot stilstand gekomen, wat er volgens Willa toe heeft geleid dat de noodzaak van duurzaamheid écht gevoeld werd. “Alleen met intrinsieke motivatie kunnen we nieuwe keuzes maken en verandering in gang zetten. Dat vind ik interessant aan de ambities van de Bijenkorf, en ik ben graag onderdeel van die positieve verandering. Ik denk dat het voeren van gesprekken, het delen van kennis en kritische vragen stellen essentieel is om tot nieuwe inzichten te komen. En dat is precies wat we met de Groene Sessies willen brengen.”

Credits

Auteur

Lara Oliveri

Datum

16.09.21

Meer artikelen