Duurzamere keuzes

Delen
Duurzamere keuzes

We breiden ons duurzamere aanbod steeds verder uit en inspireren zo onze klanten om duurzamere keuzes te maken.

Door duurzamere keuzes te bieden willen we een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van doelstelling 12 van de duurzaamheidsontwikkelingsdoelen van de VN: verantwoorde consumptie en productie.

Duurzame consumptie en productie gaat over meer en beter doen met minder. Het gaat ook over het loskoppelen van economische groei en aantasting van het milieu, het efficiënter gebruik van hulpbronnen en het bevorderen van duurzame levensstijlen.

Groene Bij logo voor duurzaamheid

Om onze klanten te helpen bij het maken van een verantwoorde keuze, is ons duurzamere aanbod online en in de winkels voorzien van het Groene Bij logo. We noemen een product duurzamer als het voldoet aan deze eisen:

  • het is gemaakt is met respect voor mens, dier en/of milieu
  • het bestaat voor minstens 50% uit duurzamere materialen of grondstoffen
  • het heeft een door ons erkend duurzaamheidscertificaat

In 2020 was het omzetaandeel van ons duurzamere aanbod 3,9%. In 2021 moet dat 8% worden.

Duurzamere merken

In 2025 zal 100% van het assortiment van de Bijenkorf uit duurzamere merken bestaan. Onder een duurzamer merk verstaan wij een merk dat zijn risico’s in kaart heeft gebracht en werkt aan concrete doelstellingen voor het verbeteren van de grootste uitdagingen in de toeleveringsketen, bijvoorbeeld dierenwelzijn, een productieproces of een materiaal. In andere woorden: een bedrijf dat zijn due diligence uitvoert en een duurzaamheidsstrategie heeft. Hierover zijn wij structureel in gesprek met onze merken.

In onze Ethical Trading Requirements staat wat wij van onze merken en eigen merk leveranciers verwachten ten aanzien van arbeidsomstandigheden, milieu en dierenwelzijn.

 

Duurzamere materialen en grondstoffen

We hebben intern doelstellingen opgesteld voor het inkopen van duurzamere alternatieven voor materialen en grondstoffen die een negatieve impact hebben op het milieu en/of waarbij arbeidsomstandigheden en/of dierenwelzijn in het geding zijn. De lijst met materialen en grondstoffen die wij erkennen als duurzamer is gebaseerd op internationaal erkende standaarden en certificaten en vormt een onmisbaar instrument voor onze inkopers. Zo wordt ons assortiment steeds een stukje duurzamer. Zie deze tabel voor de materialen en bijbehorende certificering.

Materialen die we niet meer verkopen
  • Wij verkopen geen producten met of van bont, angora of mohair.
  • Wij verkopen geen producten van of met exotische huiden, maar alleen van rund/kalf, schaap/lam, varken, geit en waterbuffel.
  • Wij verkopen geen cosmetica die microbeads bevat, miniscule plastic deeltjes die een bedreiging voor het leven in zee vormen.
  • Wij verkopen geen cosmeticaproducten die schadelijke plastic glitter bevatten.

Onze inspanningen voor dierenwelzijn werden in 2019 door de internationale dierenwelzijnsorganisatie People fort he Ethical Treatment of Animals (PETA) erkend met de Meest Vooruitstrevende Warenhuis Award.

De Bijenkorf eigen merk collectie

Onze eigen merk bed- en badtextielcollectie bestaat voor meer dan 99% uit katoen. Vanaf 2020 is dat uitsluitend GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologisch geteelde vezels, waaronder katoen, die ook eisen aan milieu en arbeidsomstandigheden stelt. De standaard wordt onafhankelijk gecontroleerd en beslaat de totale keten, van teelt tot eindproducent.

Onze bed- en badcollectie wordt gemaakt in Portugal, op vijf productielocaties. Deze worden jaarlijks gecontroleerd volgens de Sedex SMETA 4 auditmethode, die zich vooral richt op de sociale aspecten van duurzaamheid. De uitkomsten van deze audit worden jaarlijks besproken en behandeld.